Интервю в предаването Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМИкономическата ситуация

...
Интервю в предаването Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМИкономическата ситуация
Коментари Харесай

Екатерина Караколева за Общински пътнически транспорт: Запазихме дружеството работещо, нужна ни е стабилна финансова подкрепа

Интервю в предаването „ Часът на Габрово “ по радио Бумеранг ФМ

Икономическата обстановка в страната се отразява на всички артикули и услуги. Една от най-важните услуги за всеки град е транспортната. За качеството на публичния превоз в Габрово, за компликациите и финансовите резултати на Общински пътнически превоз в „ Часът на Габрово “ гостува шефът на сдружението Екатерина Караколева.

1. Г-жо Караколева, какво е положението на автобусния парк на Общински пътнически превоз?

Всички виждате новите рейсове по улиците на град Габрово, които получихме по план „ Развитие на резистентен градски превоз на град Габрово “, сбъднат с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020г. и с дейното подпомагане на Община Габрово. Получихме 14 броя нови 12-метрови градски рейсове от най-голям клас на екологичност, от които 11 на метаново гориво и 3 електрически, с които се обнови на 80% автопарка на градските рейсове. Но за огромно страдание автобусният парк на междуградските транспорти си остана същия – стар и амортизиран. Надявам се в новия програмен интервал да има европейски стратегии, в които може да взе участие Община Габрово, с цел да възобновим и тях.

2. Как новите екологични транспортни средства в габровския градски превоз се отразяват на качеството на услугата?

Чрез стартиране в употреба на тези нови градски рейсове се увеличи качеството, достъпността и надеждността на услугата. С новата електронна система за информация на пасажерите, за придвижването на рейсовете в действително време, се дава опция на всеки жител да възнамерява времето си за пътешестване и за изчакване на рейса. Нископодовите рейсове улесняват качването и слизането на възрастните хора и майки с колички, а платформите за инвалиди във всеки рейс дават опция за облекчено напредване на трудноподвижните лица и хора с увреждания. Със своя висок клас на екологичност рейсовете спомагат за понижаване на шума и праховите частици, и на нездравословните излъчвания в градска среда.

3. Защо има разминавания сред показанията на електронните табла на автобусните спирки и действителните часове на идване на рейса?

Не би трябвало да има разминаване сред показанията на таблото и идването на рейса с повече от 1 мин., поради трафика по улиците. Когато има доста огромно разминаване, незабавно би трябвало да бъдем известени от жителите, с цел да се обадим на екипа, който поддържа тези табла. Телефонът за противоположна връзка и за сигнали е 066 804 400. Подаденият сигнал незабавно се дава на съответните длъжностни лица и отсам следва търсене на аргументи за несъответствието. Много постоянно аргументите са в самите електронни табла, а не в придвижването на рейса. Искам да моля към жителите „ пазете електронните табла “, те са доста скъпи, а са комфортни за всеки един жител. Много постоянно повредата се дължи на мятане на камък и строшаване на стъклото, това са сензори и незабавно трансформират показанията на таблата. За страдание имаме и изцяло разрушени табла по спирките, и там жителите не могат да получат съответната информация. Правим всичко допустимо за таблата, които могат да се ремонтират, да ги възстановим и върнем на спирките.

4. Какво е още належащо за възстановяване качеството на услугата?

Най-вече са нужни нови транспортни средства. Всички сме се убедили, че един нов рейс предлага напълно друго качество на услугата, каквото един остарял амортизиран рейс не може да предложи. Надеждата ни е да възобновим на 100% градския превоз и по-късно да продължим с междуградските рейсове. Допълнителна опция е и въвеждането на билет система за продажба на билети, която ще увеличи доста качеството на предлаганата услуга – билетите ще бъдат приспособени освен към потребностите и моделите на пътешестване на всеки човек, само че и елементарно и комфортно ще се закупуват. Когато употребяват умна карта или мобилен телефон, пасажерите в градския превоз могат да спестят пари, тъй като най-хубавата цена за пътешестване ще се пресмята автоматизирано. Например, след избран брой пътувания, пасажерът ще получава понижение в цената. Когато се обезпечи различна продажба на билети, с изключение на от кондуктора или водача, времето за качване се понижава, а надеждността и успеваемостта на услугите на градския превоз се повишава. Разчитаме и на противоположна връзка с жителите, на техните оферти и рекомендации.

5. Какви са провокациите пред публичния градски превоз на Габрово и общината и по какъв начин икономическата обстановка се отразява на сдружението и услугата?

Като цяло приходите от съществена активност понижават с по-големи темпове в сравнение с разноските, заради което и сдружението не може да излезе от кръговрата на загубите. Транспортът бе най-силно и всеобхватно обиден от пандемията, само че ние направихме всичко допустимо публичният превоз да не стопира нито за ден. Това се отрази като негативен финансов резултат на сдружението. Но, с помощта на дотациите и обезщетенията, които получихме от държавния бюджет и на финансовите средства от общинския бюджет за подкрепяне на публичния превоз, успяхме да приключим 2020 година, и 2021 година на дребна облага. Също по този начин мярката за подкрепяне на бизнеса 60/40 ни поддържа доста във финансов проект, тъй че да можем за покриваме своите отговорности.

Транспортните средства на сдружението извършват 18 градски линии и 21 междуселищни, които изминават почти 1400000 км годишно градски пробег и 706 000 км междуселищен пробег. Само за осъществяване на тази активност през 2021г. в сдружението са изразходвани почти 343 000 кг метан – на стойност 554 000 лева и 295 000 литра дизел – на стойност 480 000 лева Нека не забравяме, че от този момент цените и на метана, и на дизела внезапно скочиха. Когато рейсовете бяха купени през 2019 година, метанът беше доста по-евтин, към три пъти по-евтин в сравнение с в този момент, никой не е предполагал, че ще има такава смяна при цените на горивата. Сами виждате по какъв начин цените вървят непрестанно нагоре. Инфлацията също се отразява доста отрицателно на целия бранш и единственият вид сега е увеличение на цените, откакто бюджетът на страната не предлага никакви средства за подкрепяне на автобусния отрасъл. Както знаете необятно се разяснява, че мярката 60/40 завършва в края на юни. А повишението на горивата и електрическата енергия всичко води до повишение на цени на консумативи като гуми, смазочни материали, аварийни елементи, поддръжка, застраховки и на всички действия, които са свързани с изпълняваната от нас задача.

6. Всичко, което казахте, значи ли, че има нужда да се актуализира цената на билета за публичния превоз в Габрово?

Всички насъбрани проблеми ни принуждават да предложим на Общински съвет Габрово да актуализира цената на билета от 1,00 лева на 1,50 лева за градския превоз. Това е обвързвано с понижения пътникопоток, неналичието на съответна помощ от страната и високите цени на горивата. Досега се опитвахме сами да се оправим с провокациите пред нас, без актуализиране на билета, само че наклонността за увеличение на цените продължава и през 2022 година Ако прилагаме цените на пазарен принцип, цената на билета би трябвало да бъде двойно по-висока. Това обаче е недопустимо и неприемливо, тъй като съотнесено към трудовите хонорари и пенсиите на хората, сходна цена е непостижима, а и ние изпълняваме обществена функционалност. Ако запазим актуалната цена от 1,00 лева за транспорт на един пасажер в градския превоз, сдружението ще натрупа нови отговорности и загуби, и ще се върнем доста, доста обратно, а задачата ни е да вървим напред. Предложението ни е да актуализираме цената на билета за градския превоз на 1,50 лева, с което ще покрием настоящите разноски за избран интервал от време. Нека не забравяме, че цената на градските транспорти, която бе закрепена през 2008 година на 1,00 лева, не е променяна повече от 13 години, до момента в който всички други цени се трансформират. Предлагаме да актуализираме и цената на абонаментни карти със доста по-малък % – с 30%, с цел да подтикваме жителите да пътуват повече с карти, в сравнение с с билети.

7. Каква е обстановката с междуградските транспортни линии?

При междуградският превоз сдружението е на огромни загуби. Нямаме нито една печеливша междуселищна линия. Затова се постанова там също да предложим актуализиране на цените. Предлагаме диференцирана ставка на цените за междуградски превоз. За дистанции до 4 км – да вземем за пример до Тончевци, цената ще дава отговор на цената на градски билет 1,50 лева А цената за всеки идващ изминат километър ще се усилва с 0,10 лева./км – в диапазона от 4 км. до 19,9 км.

Като образец ще дам село Донино. Разстоянието до него е 5 км и предлагаме цената на билета да е 1,60 лева Тъй като в нашата община има обитаеми места, които са много отдалечени от града и себестойността на билета за тях ще е висока, предлагаме – от 20 до 20,9 км. – цената да е закрепена на 3,20 лева за билет; от 21км. до 21,9км. – 3,30 лева, а от 22 км. нагоре – 4,00 лева и до град Севлиево – 5,00 лева

8.Как могат да бъдат преодолени компликациите с днешна дата?

С едно изречение – нужна е постоянна финансова поддръжка от страна на държавния и на общинския бюджет.

9. Вече 10 години управлявате Общински пътнически превоз, какво се промени през това време?

На 12 април управителният екип в мое лице и в лицето на инж. Детелин Цветков навърши години откогато ръководи сдружението. За това време доста неща се трансформираха. Заварихме сдружението с големи отговорности, с неизплатени по 3-4 заплати на служащите. Заварихме един изцяло амортизиран градски и междуградски парк. Задължения към Национална агенция за приходите за над 1млн. лева, отговорности към доставчика на гориво – над 700 000 лева Дружеството можеше да бъде фалирано във всеки един миг от всеки, който си изискаше задължението. След 10 години непрестанно превъзмогване на ежедневни проблеми от друго естество и битка за оцеляване, може да се похвалим с актуализирания автобусен парк, с помощта на Община Габрово, която доста интензивно ни оказва помощ в това число с финансова помощ. Също по този начин успяхме да погасим изцяло главницата по отговорностите към Национална агенция за приходите и в този момент погасяваме лихвите, които са в размер на 370 000 лева Нямаме никакви отговорности към доставчика на гориво, плащаме си настоящите отговорности. Работниците знаят, че на избрана дата си получават задачите заплати, а не задатъци. Голям триумф за нас е, че успяхме през този месец да вдигнем запора на сметките от Национална агенция за приходите, който е от 2011г. и сдружението към този момент може да прави електронно банкиране, което е финансово облекчение. Дружеството към този момент няма просрочени отговорности. Това са едни дребни победи, само че на фона на намаляващия пътникопоток, водещ до понижени доходи и на увеличение на разноските, за нас те имат огромно значение. Десет години работя с екип от експерти в своята област и се гордея, че управлявам мъже с сложна и виновна специалност, и с помощта на всички тях съумяваме да запазим това сдружението работещо и изпълняващо своята функционалност за публичен транспорт на пасажери.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР